Пожароустойчиви врати повишават безопасността

Пожароустойчива врата

Пожарът е едно бедствие, при което човек може да загуби не само имуществото си, но и здравето и живота си. За промишлените и офис сгради е задължително ползването на пожароустойчиви врати, докато в жилищните сгради това е въпрос на личен избор. Факт е, че повечето хора не се замислят изобщо за пожарна безопасност докато не стане белята. За предвидливите обаче е напълно логично да се поставят пожароустойчиви врати на помещения, в които има постоянно включени електроуреди като кухнята и дневната и така да ги изолират от спалните помещения.

Никой не знае кога ще възникне искра, която да подпали къщата. Причините за пожари са много и най-разнообразни. Факт е обаче, че ако в жилището има пожароустойчиви врати, дори и пожарникарите да се забавят, огънят ще бъде ограничен само в една стая. Така хората, които са в жилището ще имат шанс да оцелеят, а също и имуществото им, което се намира извън пострадалата стая.

Пожарите обичат да вилнеят в жилищните сгради. Обикновено обитателите им не спазват никакви противопожарни изисквания, дори и това да не им коства кой знае какви усилия. Реално, една стая в жилището изгаря напълно за около 20 минути. Според изискванията за пожароустойчиви врати, те ограничават огъня за минимум 60 и максимум 240 минути. Последните се поръчват предимно за промишлени и офис сгради. Най-често употребяваните врати за жилищни сгради устояват около 90 минути при пожар.

В последните години пожароустойчиви врати се произвеждат в различни дизайни, които с нищо не се отличават от обикновените интериорни врати. Някои производители предлагат дори и стъклени пожароустойчиви врати, с огнеупорно стъкло, за които гарантират, че спират пламъците дотолкова надеждно, колкото и всички останали модели.

Пожароустойчиви врати повишават безопасността

Така дизайна на вратите, устойчиви на пожари се вписва идеално във всеки интериор.

Най-често употребяваните пожароустойчиви врати са произведени от метални листове, с различен по плътност и състав пълнеж. За домашна употреба се предлагат и дървени врати с пожароустойчивост до 60 минути. Те са облицовани със специална, негорима фурнитура, а отстрани имат кантове, които при пожар увеличават обема си до 10 пъти и така спират не само огъня, но и дима, който се образува в горящото помещение. При пожар повечето пострадали са засегнати не толкова от пламъците, колкото от обгазяване с газовете, образувани при горенето. Затова всички пожароустойчиви врати имат системи за спиране на дима и ограничаване на излизането му извън горящата стая.

Целта на монтажа на пожароустойчиви врати в жилищата е спасяване на живота на хората, които живеят там. Когато пожарът е възникнал в помещение с пожароустойчива врата, хората ще имат време да се евакуират докато дойде пожарната. Много важен елемент, който не бива да се пренебрегва е дали бравата на вратата е устойчива на високите температури. При пожар е важно хората да могат да излязат през вратата, а не да останат затворени в огнен капан.

За повече информация

Относно цени, доставка и монтаж на пожароустойчиви врати от Doordecor се свържете с нашите консултанти на посочените телефони, e-mail или посетете шоурумите ни в град София.