Монтаж на врати

Монтаж на врати

За качествен монтаж на врати има доста правила, които трябва да се спазват. Самостоятелно монтиране на врати от хора, които не са запознати с принципите на работа не се препоръчва, защото може да се нанесат сериозни вреди както на самата врата, така и на стените. Колкото по-богат опит имат специалистите, които ще се заемат с монтажа, толкова по-добре. В процеса на работа се получават много изненади, за които опитния майстор винаги има решение.

Най-често се случва вратата да не пасне в отвора, за който е предвидена. Грешно измерване - това се случва толкова често, че вече дори не изненадва никого. Затова мерките трябва да се вземат от специалист, който ще даде и ценни съвети за избора на подходящите врати. Преди започване на монтаж на врати, трябва да се осигурят специални инструменти, които не нараняват повърхностите. Така монтажът ще се извърши бързо и качествено, без да се повреди покритието на вратата.

Преди монтажа, вратите трябва да се съхраняват в опаковката си, при подходяща температура и влажност на въздуха. Вратите се поставят в хоризонтално положение, а касите - изправени на равна повърхност. Дръжки, панти и други метални елементи се държат в опаковките си така, че да не се надраскат или повредят. В някои случаи преди монтиране на врати, трябва да се изчака известно време материалът да се аклиматизира, особено ако външните температури са много по-различни от вътрешните.

Резки колебания на температурите в помещенията, в които се съхраняват вратите преди монтажа не са желателни, за да не се получават деформации. Не е добре вратите, дори и да са в заводска опаковка да стоят под пряка слънчева светлина. Всеки производител на врати дава писмени указания за съхранението им преди монтажа. Ако клиентът не спази тези указания, отговорността е негова, ако се получат дефекти.

Обикновено монтаж на врати се прави след основен ремонт или при ново строителство. Желателно е вратите да се поставят след като са приключили всички мокри строителни дейности. Когато всичко изсъхне и повече не се отделя влага, вече може да се поставят вратите без риск от деформации. Преди да се пристъпи към разопаковане на вратите за монтиране, трябва добре да се почисти помещението, за да не се нарани покритието им. Сам човек не може да монтира врата, колкото и да е сръчен.

Монтаж на врати специфики

Дори и специалистите, които са монтирали врати многократно винаги четат упътването за монтаж. В него може да пише специфични неща, които не трябва да се пропускат. Може да звучи като виц, но има случаи, когато аматьори са съсипвали чисто нова врата, само защото не са прочели едно изречение в книжката с упътвания.ред основните проблеми при монтажна врати са отворите, за които са предназначени.

Много често те са или по-големи, или по-малки, което води до допълнителни действия, за да паснат вратите. След като този проблем бъде решен, вторият важен етап е регулиране на вратата - да се отваря и затваря безпроблемно, без да виси, стърже по пода или заяжда. Когато и това бъде направено, вратата вече е успешно монтирана и готова за ползване.