Касети за плъзгащи врати

Удобството на плъзгащите врати е познато много отдавна, като началото на вградените в стените касети датира от 60-те години. В днешно време, когато всеки сантиметър в сградите е от значение, вградените касети за плъзгащи врати намират широко приложение. Те спестяват място при ограничени пространства, където стандартното отваряне на вратите е неудобно. Касетите се вграждат в стените още на фаза груб строеж. След като се завърши с монтажа на паркета, може да се премине към поставяне на вратите във вградените вече касети.

Касети за плъзгащи врати

Интериорни плъзгащи врати на релси се ползват много отдавна, но релсите, монтирани над стените създават някои неудобства. Първо, те затрудняват поставянето на мебели в близост до тях и второ - често създават дисхармония в интериора, като загрозяват пространството над вратите. С монтажа на вътрешни касети за плъзгащи врати тези проблеми се решават комплексно. Касетата стои в стената, като за целта се ползват стени от гипсокартон, в които е създаден “джоб” за да се пъхне металната касета. Тази технология се прилага най-лесно при ново строителство, а след привършване на грубите строителни действия просто остава да се монтира самата врата.

Монтажът на касети за плъзгащи врати може да се извърши и при ремонт на старо жилище, като за целта се търсят варианти за монтаж, които да предотвратят къртенето. Естествено, всеки ремонт е свързан с трудоемки и замърсяващи действия, което налага да се освободи обекта от мебели и предмети, които може да се повредят. Плъзгащите врати се движат на релси, като могат да бъдат с вариращи размери, в зависимост от големината на отвора в стената, за която са предназначени. Една важна особеност - тухлените стени трябва да имат собствени носещи греди, тъй като касетите не са пригодени да носят тежестта им.

Монтажът на касети за плъзгащи врати позволява много свобода при оформянето на окончателния дизайн на помещенията. Скрити в стените, те позволяват плавното движение на плъзгащите интериорни врати, като механизмите са защитени от износване и деформации. Вратите обикновено са олекотени, със стъкла или ефектно сглобени дървени части. Свободното движение по релсата дава възможност и за вграждане на електроника и автоматизиране на отварянето и затварянето. Това се ползва най-често в обществени и бизнес сгради, магазини и други обекти и по-рядко в частни домове.

Вграждането на металните касети за плъзгащи врати е процес, който не изглежда особено сложен, но не всеки домашен майстор би могъл успешно да се справи с него. Това е защото е важно да се спазват прецизно всички размери, за да може при монтажа на самата врата всичко да е наред. Както всичко останало в строителната практика, така и вграждането на касети в стените има своите правила. Грешният монтаж, дори и с малки дефекти може да стане причина за проблеми, чието отстраняване е трудно, а понякога и невъзможно. Това е работа за професионалисти, които се справят с монтажа бързо и качествено, като гарантират перфектно движение на плъзгащите интериорни врати.

За повече информация

Относно цени, доставка и монтаж на врати от Doordecor се свържете с нашите консултанти на посочените телефони, e-mail или посетете нашите шоуруми в град София.