Тенденции в дизайна на интериорни врати

Интериорни врати дизайн

Открай време хората изразяват себе си чрез визията на собствения си дом. Дори и да купуват вещи без предварително начертана концепция, те влагат част от себе си в обзавеждането, купувайки нещата, които им допадат. Вътрешното оформление на жилищата винаги се прави в унисон с последните тенденции в тази област. Особено голямо значение се придава на монтирането на красиви интериорни врати, които да се вписват в интериора както като модел и визия, така и като качества и функционалност.

Едно от местата, където се зараждат световните модни тенденции е Италия. Ежегодно там се провежда MADE expo - световният архитектурен форум на който се представят най-новите технологии, свързани не само с изграждането, но и с обзавеждането на сградите. На последното изложение се представиха стилни интериорни врати, които изглеждат някак минималистично и семпло, но в същото време внушават усещане за лукс. Изисканите модели и форми изглеждат съвсем на място в съчетание с новите тенденции в мебелировката.

В условията на жестока конкуренция, всички водещи европейски фирми - производителки на съвременни интериорни врати търсят начин да се отличат. Те превръщат своите изделия в истински произведения на изкуството, като ползват различни материали за облицовка. Много често вратите се покриват с кожа, текстил и други материали, като един от триковете за повече ефектност е релефът на покритието. Това се постига с материали с различна дебелина и текстура, които се вграждат в различни форми. Крайният резултат е ефектни интериорни врати, които излъчват изискан лукс с визията си.

В европейските тенденции се отделя малко внимание на стъклото, нещо което е по-широко застъпено у нас. Ако има стъкло, то е оформено много креативно, в необичайни форми, пречупващи светлината с цветни или релефни орнаменти. Всички, които харесват стъклени интериорни врати ще се впечатлят от изключително интересните модели с цветно или декорирано с нетрадиционен рисунък стъкло.

Съвременният вътрешен дизайн е много различен от този, който помним отпреди 20 години. Сега в обзавеждането са застъпени много елементи от метал, стъкло, блестящи, гладки повърхности. Всяко помещение е решено в доминиращ цвят, на който се подчиняват всички останали елементи от интериора. Затова в последните години се налагат много естествени тонове в производството на интериорни врати. Бяло, бежово, светлокафяво, орех. Всички тези цветове са актуални, но не и задължителни. Последните тенденции предизвикват креативността на вътрешните дизайнери, като им предлагат нестандартни интериорни врати в различни нюанси на синьо, розово и зелено.

Много голям интерес на последното архитектурно изложение предизвикват врати с шарки, наподобяващи модернистични картини, стенописи и дори графити. Декорацията на вратите може да бъде много различна, в зависимост от идеята на интериорния дизайнер. Концепцията на цялостното обзавеждане може да изисква специфични интериорни врати, които освен външна красота да притежават и множество практични качества. Обръща се много голямо внимание на изолацията, а също и на устойчивостта и качеството на дръжките и бравите, чийто дизайн също е подчинен на модата.